Ralph & Russo – Μια ιστορία μεταξιού και μεγαλείου

Το όνομα Ralph & Russo είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο της celebrity μόδας.

Michael Russo and Tamara Ralph fell in love after a chance encounter on a London avenue. They were a perfect match in many ways — with Ralph’s clothing design skills and Russo’s business acumen, they created the fashion label Ralph & Russo and it took off with great success. Photo courtesy of Ralph & Russo
Ο Michael Russo και η Tamara Ralph ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον, σε μια τυχαία συνάντηση, περπατώντας στο Λονδίνο. Ταίριαζαν ιδανικά, με πολλούς τρόπους. Η ικανότητα σχεδιασμού ρούχων της Ralph και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Russo, δημιούργησαν την Ralph & Russo, η οποία ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία. Φωτογραφία της Ralph & Russo

Η ιστορία της Ralph & Russo τα έχει όλα — είναι ρομαντική, είναι μια ιστορία επιτυχίας «από την φτώχεια στα πλούτη», είναι μια ιστορία γεμάτη από τις χαρές και το πάθος χιλιάδων χαρακτήρων.

Η Tamara Ralph και ο Michael Russo είναι δύο Αυστραλοί που συναντήθηκαν σε μια λεωφόρο του Λονδίνου. «Ήταν το 2004 και επισκεπτόμουν την Ευρώπη για πρώτη φορά», θυμάται η Ralph. «Έκανα βόλτα στο Λονδίνο ένα απόγευμα όταν ο Michael πέρασε από δίπλα μου και σχολίασε το σακάκι μου».

Το ότι είδε το σακάκι της είχε μεγάλη σημασία, αφού οι δυο θα γίνονταν ζευγάρι όχι μόνο στη ζωή αλλά και σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση μόδας, η οποία έχει αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 400% ετησίως.

Το επιχειρηματικό τους εγχείρημα δεν είναι το μόνο πράγμα που προχώρησε γρήγορα. Λίγους μήνες μετά την τυχαία συνάντησή τους, ο Russo αγόρασε στην Ralph ένα αεροπορικό εισιτήριο χωρίς επιστροφή, για το Λονδίνο — με αυτόν τον τρόπο της ζήτησε να μείνει. Εργαζόταν τότε ως τραπεζίτης στο Λονδίνο. Θα γινόταν το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από την Ralph & Russo.

Η Ralph ήταν μια τέταρτης γενιάς σχεδιάστρια μόδας. Από την ηλικία των 15 δεν σχεδίαζε μόνο ρούχα για τις φίλες της, αλλά και για την κοσμική κοινωνία του Σίδνεϋ. Είναι η δημιουργική μεγαλοφυία πίσω από την Ralph & Russo.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι δημιουργήθηκε μια τέλεια ισορροπία για εμάς, διαχειριζόμενος ο καθένας τον τομέα του, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά», λέει ο Russo.

Ξεκίνησαν με μια ραπτομηχανή και μερικές εκατοντάδες pounds, το 2010. Τώρα τα σχέδια της Ralph & Russo τα προτιμούν διασημότητες όπως η Gwyneth Paltrow, η Angelina Jolie και η Kate Bosworth.

This dress from Ralph & Russo’s Spring/Summer 2018 collection features an overprinted floral design enhanced by metallic tiffany paillettes, soft pink beads, crystals and metallic thread-work. Photos courtesy of Ralph & Russo
Αυτό το φόρεμα από την συλλογή Άνοιξης/Καλοκαιριού 2018 της Ralph & Russo, έχει ένα επιπλέον στρώμα με σχέδια λουλουδιών, το οποίο αναδεικνύεται με μεταλλικές πούλιες tiffany, μαλακές ροζ χάντρες, και νήματα κρυστάλλου και μετάλλου.
Φωτογραφίες της Ralph & Russo

Πολλές μούσες, πολλοί χαρακτήρες

Η Ralph & Russo έχει ντύσει ηθοποιούς για το κόκκινο χαλί. Έχει ντύσει την Beyoncé για παγκόσμια περιοδεία. Έχει επίσης ντύσει πολλές γυναίκες «αστέρες» της καθημερινής ζωής — και κάθε μία έχει βοηθήσει στην διαμόρφωση της δουλειάς των Ralph & Russo, φέρνοντας τις ιδέες και έμπνευσή της στον σχεδιασμό των ρούχων.

«Μια μέρα θα σχεδιάζουμε για μια επιχειρηματία και φιλάνθρωπο που ταξιδεύει μεταξύ τριών ηπείρων την επόμενη εβδομάδα», λέει η Ralph. «[Μετά θα σχεδιάζουμε για] μια μητέρα τεσσάρων που αγαπά την τέχνη και περνάει τα Σαββατοκύριακά της στην ύπαιθρο. Ως σχεδιάστρια, είναι σημαντικό για εμένα να έχω μια πραγματική αίσθηση της μούσας μου».

Κάθε γυναίκα που φοράει ένα δημιούργημα της Ralph είναι η μούσα της. Είναι επίσης ένας χαρακτήρας στην ιστορία του φορέματος. Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερη στιγμή — ένας γάμος, μια αποφοίτηση, μια συνάντηση με έναν παλιό φίλο. Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία ειδυλλίου, περιπέτειας ή μαγείας, ανάλογα με την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής της γυναίκας. «Αυτό που αγαπώ στην ραπτική είναι ότι κάθε εμφάνιση είναι διαφορετική και έχει μια ιστορία με έναν πραγματικό χαρακτήρα πίσω από αυτήν», λέει.

Η Ralph προσθέτει στην κάθε «ιστορία» το ύφος και την έμπνευσή της.

Design acumen runs in Ralph’s family; she is a fourth-generation couturier.
Το σχεδιαστικό ταλέντο διατρέχει την οικογένεια της Ralph. Είναι σχεδιάστρια ρούχων τέταρτης γενιάς.

Εμπνεύσεις καινοτομίας και κλασικού ύφους

«Παίρνω συνεχώς ιδέες από τα πάντα γύρω μου. Το iPhone μου είναι γεμάτο καθημερινές εικόνες που μου έδωσαν έμπνευση», λέει η Ralph. «Και στο σπίτι μου, κάθε δωμάτιο έχει ένα μπλοκάκι έτοιμο για κάθε αναλαμπή δημιουργικότητας».

Οι φωτογραφίες στο iPhone της ενδέχεται να είναι ο διάκοσμος ενός εστιατορίου, ένας πίνακας ζωγραφικής σε ένα μουσείο, μια σελίδα περιοδικού, ένα απόσπασμα βιβλίου ή το σχέδιο σε χαρτί, μιας ανοιχτής άμαξας. «Κάθε μία από αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να συνδυαστεί με τις άλλες και να φέρει ένα σχέδιο ή μια συλλογή στη ζωή», λέει.

Στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, κάποιοι σχεδιαστές τόνισαν την καινοτομία. Επιδιώκουν την έκπληξη —ακόμα και το σοκ— και απομακρύνονται από την κλασική ομορφιά.

Όμως η Ralph & Russo έχει διατηρήσει μια θηλυκότητα και κλασικό ύφος, ενώ καινοτομεί δημιουργικά. Τα σχέδια της Ralph είναι αρμονικά. Η έμπνευση για τα σχέδια της «Άνοιξης/ Καλοκαιριού 2018» ήρθε από την Ασία, όπου αρχές ισορροπίας —όπως το γιν-γιανγκ και το φενγκ σουί— ήταν από καιρό κεντρικό θέμα πολλών πολιτισμών και της αισθητικής τους.

«Ταξίδεψα εκτενώς στην Ασία τον περασμένο χρόνο και μαγεύτηκα από τον πολιτισμό», λέει η Ralph. «Ορισμένα βασικά στοιχεία που πραγματικά ξεχώριζαν ήταν, ο εξωτικός χρωματισμός του παραδοσιακού dancheong, η πολυπλοκότητα του Kachô-e και η μορφή της τοπικής αρχιτεκτονικής. Όλα αυτά είναι παρόντα στη συλλογή μου μέσω χρώματος, μορφής και κεντημάτων».

Το dancheong μεταφράζεται κυριολεκτικά στα Κορεατικά ως «κιννάβαρι και γαλαζοπράσινο». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό διακοσμητικό χρωματισμό σε ξύλινα κτίρια και τεχνουργήματα στην Κορέα. Οι Kachô-e είναι ιαπωνικοί πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν πουλιά και λουλούδια.

Η διεθνής γεύση των προσφάτων σχεδίων της ταιριάζει με το πνεύμα της εταιρείας, όπως το περιγράφει η Ralph: «Το πνεύμα της Ralph & Russo είναι συνώνυμο των μουσών που συνεχίζουν να φορούν τα ρούχα μας. Είναι σύγχρονες και διεθνείς γυναίκες που αποπνέουν θηλυκότητα, εμπιστοσύνη και είναι κορυφαίες στον τομέα τους. Δίνουν αξία στη δεξιοτεχνία, την ποιότητα και την θέληση για καινοτομία».

Μετρώντας τις ευλογίες τους

Η δεξιοτεχνία και η ποιότητα κάθε ενδύματος μπορούν να μετρηθούν ποσοτικά. Ένα μόνο φόρεμα απασχολεί έως και 30 ζεύγη χεριών. Απαιτεί περίπου 6.000 ώρες εργασίας.

Το ατελιέ της Ralph & Russo απασχολεί επίσης περίπου 300 εξειδικευμένους εργαζόμενους — περισσότερους από πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Chanel και η Dior.

Παράγει περίπου 600 φορέματα κατά παραγγελία ανά έτος, αλλά φέτος έχει αναπτυχθεί σημαντικά, με μια συλλογή έτοιμων ενδυμάτων. Ανοίγει 12 νέα καταστήματα το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων στο Ντουμπάι, τη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι.

Αν και η εταιρεία έχει αναπτυχθεί ταχέως και σταθερά, οι Ralph και Russo ξεχωρίζουν μία στιγμή, στην οποία κατάλαβαν ότι είχαν φτάσει στην επιτυχία. Το 2014, ήταν ο πρώτος βρετανικός οίκος μόδας σε σχεδόν έναν αιώνα που έγινε αποδεκτός από το Chambre Syndicale de la Haute Couture, μια ελεγκτική επιτροπή στη Γαλλία που καθορίζει ποιοι οίκοι μόδας θεωρούνται οίκοι πραγματικής υψηλής ραπτικής.

«Χρησίμευσε ως πραγματική αναγνώριση ότι θεωρούμαστε ηγέτες στον τομέα μας», λέει η Ralph.

Ενώ διάφορες επιχειρηματικές στρατηγικές βοήθησαν την Ralph & Russo να ευδοκιμήσει, λέει ο Russo, είναι η αφοσίωση της ομάδας τους στο ατελιέ που έχει κάνει την εταιρεία επιτυχημένη.

«Αυτό που ξεχωρίζει την ομάδα μας είναι ότι διατηρήθηκε το οικογενειακό ήθος που υιοθετήσαμε κατά την έναρξη της εταιρείας», λέει η Ralph. «Παρά την επέκταση σε άλλους χώρους και την εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη, η ομάδα λειτουργεί σε ένα πολύ ισορροπημένο και υποστηρικτικό περιβάλλον».

Ο Russo προσθέτει ότι αυτός και η Ralph βοήθησαν στην καλλιέργεια αυτού του περιβάλλοντος, μένοντας πάντα προσιτοί. «Είναι σημαντικό για την ομάδα σου να αισθάνεται ότι μπορεί να έρθει και να συζητήσει μαζί σου», λέει. «Είμαστε υπερήφανοι που γνωρίζουμε κάθε μέλος της ομάδας μας και παίζουμε έναν βασικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων».

Τα αγαπημένα αντικείμενα της Tamara Ralph:

Σαν όραμα θηλυκότητας, η εμφάνιση της Tamara Ralph αναδεικνύει την εξευγενισμένη αισθητική της εταιρείας της. Με πρόσβαση σε μια άπειρη γκαρνταρόμπα από σύνολα Ralph & Russo, τα πάντα, από ρομαντικά φορέματα μέχρι ένα κομψό αλλά χαλαρό αθλητικό κασμίρ που φοράει σε ταξίδια, είναι επιλογές της. Αξεσουάρ, επίσης, είναι στη λίστα: Ελαφριά υποδήματα Ralph & Russo Empire στα πόδια της, μια ιδιαίτερη διασκευή του κλασικού. Και μια τσάντα Ralph & Russo Mini Vault σε χρώμα τριαντάφυλλο-χρυσό στο χέρι. Στρέφεται στην Dior για τα χαρακτηριστικά της γυαλιά ηλίου και το απαραίτητο make-up, που συμπληρώνει με επιλογές από την Huda Beauty, και το πολυτελές άρωμα Alexandria ΙΙ από την Xerjoff. Αποσκευές Louis Vuitton την συνοδεύουν σε ταξίδια — η εξωτική Ασία, για παράδειγμα η Ταϊβάν, αποτελεί πηγή συνεχούς έμπνευσης, αν και η Νέα Υόρκη παίρνει το βραβείο «κορυφαίας επιλογής διαμονής» με το χαρακτηριστικό Mark Hotel. Οι γευστικές επιλογές της Ralph, επίσης, κλίνουν προς την Άπω Ανατολή: Από την αγάπη της για την ιαπωνική κουζίνα, στις αγαπημένες της πλούσιες λευκές ορχιδέες. Απολαμβάνει ένα δείπνο με κομψότητα με μαχαιροπήρουνα Christofle. Και με τον γρήγορο ρυθμό ζωής της, η σχεδιάστρια φροντίζει να μην παραμελεί την προσωπική της φροντίδα: Ένα εβδομαδιαίο σπα βρίσκεται σταθερά στο πρόγραμμά της.

Μετάφραση κειμένου: Ευθύμης Ωραιόπουλος

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ