Χρυσοί Σκούφοι 2019

Tα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας από το Αθηνόραμα

Με μια λαμπερή τελετή, την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι σε κορυφαία εστιατόρια της χώρας στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία».

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια και η αξιολόγηση και η βαθμολογία των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.

Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη βράβευση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και τις προσπάθειές του για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας.

Ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε ειδικό βραβείο στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και τις προσπάθειές του για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας.
Ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε ειδικό βραβείο στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και τις προσπάθειές του για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας.

Το κερκυραϊκό της χρώμα διατήρησε η κορυφή των Χρυσών Σκούφων χάρη στην ανακήρυξη για άλλη μια χρονιά του «Etrusco» ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2019, η απονομή του οποίου έγινε από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απένειμε το βραβείο για το κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco» (17/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι), στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη, σεφ-ιδιοκτήτη και sous chef αντίστοιχα. Μαζί τους οι συμπαρουσιαστές της βραδιάς Γιώργος Κοτανίδης και Κατερίνα Μισιχρόνη.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απένειμε το βραβείο για το κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco» (17/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι), στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη, σεφ-ιδιοκτήτη και sous chef αντίστοιχα. Μαζί τους οι συμπαρουσιαστές της βραδιάς Γιώργος Κοτανίδης και Κατερίνα Μισιχρόνη.

Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, η «Σπονδή», το «Varoulko Seaside» και το «Botrini’s».

Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Νίκος Μπίλλης και ο Έκτορας Μποτρίνι, sous chef και σεφ-ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Botrini’s» και ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιάννης Παρίκος, σεφ-ιδιοκτήτης και σεφ αντίστοιχα του «Varoulko Seaside». Τα βραβεία απένειμε η ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου. Μαζί τους η συμπαρουσιάστρια της βραδιάς Κατερίνα Μισιχρόνη.
Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Νίκος Μπίλλης και ο Έκτορας Μποτρίνι, sous chef και σεφ-ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Botrini’s» και ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιάννης Παρίκος, σεφ-ιδιοκτήτης και σεφ αντίστοιχα του «Varoulko Seaside». Τα βραβεία απένειμε η ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου. Μαζί τους η συμπαρουσιάστρια της βραδιάς Κατερίνα Μισιχρόνη.
Τα βραβεία για την πρώτη ομάδα των εστιατορίων των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Γιάννης Καζάκος, ιδιοκτήτης του «La Veranda», ο Νίκος Πουλιάσης, σεφ-ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου», ο Αλέξανδρος Λέπεσης, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Μάκης Δεναξάς, σεφ, σύμβουλος σεφ και ο ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Grandma's». Τα βραβεία απένειμε o Εμπορικός Διευθυντής της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Λάζαρος Γεωργακόπουλος.
Τα βραβεία για την πρώτη ομάδα των εστιατορίων των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Γιάννης Καζάκος, ιδιοκτήτης του «La Veranda», ο Νίκος Πουλιάσης, σεφ-ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου», ο Αλέξανδρος Λέπεσης, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Μάκης Δεναξάς, σεφ, σύμβουλος σεφ και ο ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Grandma’s». Τα βραβεία απένειμε o Εμπορικός Διευθυντής της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Λάζαρος Γεωργακόπουλος.

Τέσσερις από τις πέντε νέες εισόδους στους Χρυσούς Σκούφους για το 2019 βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου και είναι το «Grandma’s» στην Ίο, ο «Διόνυσος» στην Ελούντα, «La Veranda» στη Μύκονο και «Ovac» στη Σαντορίνη, ενώ η πέμπτη νέα είσοδος είναι το αθηναϊκό «Aleria».

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο ανέδειξαν οι αναγνώστες του Αθηνοράματος μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, απένειμε στο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο ανέδειξαν οι αναγνώστες του Αθηνοράματος, απένειμε στον Μανώλη Παπουτσάκη για το εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, εκπροσωπώντας τη μπίρα Kaiser, χορηγό του βραβείου. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Στέλιος Μάινας.
Το Βραβείο Κοινού, το οποίο ανέδειξαν οι αναγνώστες του Αθηνοράματος, απένειμε στον Μανώλη Παπουτσάκη για το εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, εκπροσωπώντας τη μπίρα Kaiser, χορηγό του βραβείου. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Στέλιος Μάινας.

Την τελετή παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο οι ηθοποιοί Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και Κατερίνα Μισιχρόνη μεταφέροντας στους προσκεκλημένους την αύρα της παράστασης «Το Δείπνο» στο οποίο πρωταγωνιστούν κάθε βράδυ στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με την σύζυγό του ανάμεσα στους ηθοποίους που παρουσίασαν την τελετή απονομής: η Κατερίνα Λέχου, ο Στέλιος Μάινας, η Κατερίνα Μισιχρόνη, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και ο Γιώργος Κοτανίδης
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με την σύζυγό του ανάμεσα στους ηθοποίους που παρουσίασαν την τελετή απονομής: η Κατερίνα Λέχου, ο Στέλιος Μάινας, η Κατερίνα Μισιχρόνη, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και ο Γιώργος Κοτανίδης.

Όπως και στη θεατρική σκηνή, υποδύθηκαν δυο ζευγάρια που δειπνούν υπό το βλέμμα και τα σχόλια του μετρ, εισάγοντας ουσιαστικά με τις εύστοχες ατάκες τους το κοινό στο γαστρονομικό κόσμο του σεφ Davide Scabin και του μενού που δημιούργησε για το dîner de gala της τελετής.

Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι Michelin και πολλές φορές μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το εστιατόριο του «Combal.Zero» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κάστρο Ρίβολι, έξω από το Τορίνο, συμπλήρωσε με την παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων τριάστερων και διάστερων σεφ που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια. Ο Scabin θεωρείται από τους πλέον ρηξικέλευθους Ευρωπαίους σεφ, ένας καλλιτέχνης με τρομερό χιούμορ και έντονη προσωπικότητα που αντανακλάται στο πραγματικά ιδιαίτερο μαγειρικό του στυλ.

Ο ανατρεπτικός σεφ Davide Scabin που ταξίδεψε από το Τορίνο υπογράφοντας το μενού του diner de gala της απονομής και ο executive chef της Μεγάλης Βρετανίας Αστέριος Κουστούδης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Ο ανατρεπτικός σεφ Davide Scabin που ταξίδεψε από το Τορίνο υπογράφοντας το μενού του diner de gala της απονομής και ο executive chef της Μεγάλης Βρετανίας Αστέριος Κουστούδης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της απονομής οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα amuse bouche, τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά της Barilla.

Το δείπνο έκλεισε με φαντασμαγορικό τρόπο όταν εκατοντάδες μπαλόνια εμφανίστηκαν στα τραπέζια των προσκεκλημένων έχοντας στην άκρη τους τις mignardises με τρεις εξαιρετικές γεύσεις παγωτών Mövenpick. Ακολούθως σερβιρίστηκαν δυο μοναδικές ποικιλίες premium καφέ, η Nepal Lamjung και η Kenya Milima, δημιουργημένες από τη Nesspresso ειδικά για βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Η Χριστίνα Παπαθανασίου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», η Αννέτα Σβορώνου, Complex Hotel Manager των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», η Ναταλία Δραγούμη, ο Μάξιμος Μουμούρης και ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.
Η Χριστίνα Παπαθανασίου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», η Αννέτα Σβορώνου, Complex Hotel Manager των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», η Ναταλία Δραγούμη, ο Μάξιμος Μουμούρης και ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2019

• Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι • Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος • Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος • Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος • Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος • Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος • Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος • Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος • Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος • Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος • Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος • Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος • CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος • GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος • Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος • La Veranda, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος • Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος • Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος • Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος • Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος • Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2019:

Acqua Panna – S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan, Barilla, Cardlink Maitre, Mövenpick.

Υποστηρικτής: Cellier

Φωτογραφίες: STUDIO PANOULIS

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ