Σεφ Ντίνα Νικολάου – Ταλιατέλες με μανιτάρια και φουντούκια

Συνταγή από την σεφ Ντίνα Νικολάου

Tagliatelle with Mushrooms and Hazelnuts
Ταλιατέλες με μανιτάρια και φουντούκια

Για 4 μερίδες | Προετοιμασία: 20΄ | Μαγείρεμα: 10΄

Υλικά:

1 πακέτο ταλιατέλες (ή σπαγγέτι)

100 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (βασιλομανίταρα ή άλλα)

200 ml λευκό ξηρό κρασί

60 ml ελαιόλαδο

400 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, καφέ, πλευρώτους, πορτομπέλο)

⅓ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

½ φλιτζ. τσαγιού φουντούκια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απαλά, χονδροκοπανισμένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζω και τα διατηρώ κατά μέρος, ζεστά.

Μουσκεύω τα αποξηραμένα μανιτάρια στο κρασί, για 20 λεπτά. Τα βγάζω με τα δάχτυλα ένα-ένα (δεν τα στραγγίζω σε σουρωτηράκι για να μην παρασύρω μαζί τυχόν χώμα) και τα στύβω με τα χέρια μου. Τα κόβω σε μέτρια κομμάτια.

Καθαρίζω όλα τα φρέσκα μανιτάρια με ένα νοτισμένο πανάκι και τα κόβω σε μέτριες φέτες.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνω όλα τα μανιτάρια (φρέσκα και αποξηραμένα). Τα σοτάρω για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα, τα βάζω σε ένα πιάτο και πετάω το υγρό του τηγανιού.

Σκουπίζω καλά το σκεύος με χαρτί κουζίνας και ρίχνω εκεί το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και προσθέτω το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα στραγγισμένα μανιτάρια.

Σοτάρω τα υλικά για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μανιτάρια να στεγνώσουν. Ρίχνω και το μαϊντανό, σοτάρω για άλλο 1 λεπτό και αποσύρω από τη φωτιά.

Μοιράζω τα ζυμαρικά σε πιάτα και προσθέτω τα μανιτάρια Ραντίζω με λίγο λάδι, σκορπίζω σε κάθε μερίδα τα καβουρδισμένα φουντούκια και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.


Η Ντίνα Νικολάου θεωρείται ως η πρέσβυρα της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre».  Αγαπητή, δημοφιλής, πολυβραβευμένη, με εμμονή στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα και τα ελληνικά προϊόντα. Το εστιατόριό της στο Παρίσι (Evi Evane) είναι συνώνυμο της Ελλάδας και της μεσογειακής διατροφής για τους παρισιάνους. Το 2017 κατακτά την κορυφή, όταν ο Gilles Pudlowski, δημιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας Publo Paris, το ανεβάζει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του την μεγάλη διάκριση ως «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».

.