Μαρίνα Βερνίκου – Θαλάσσια χάρη

Η Μαρίνα Βερνίκου, μια χαρισματική φωτογράφος με πηγαίο θαυμασμό για την θάλασσα και την πατρίδα της, Ελλάδα, συλλαμβάνει την ομορφιά του κόσμου, από ψηλά και χαμηλά.

Κείμενο Ναταλία Μπασδέκη Φωτογραφία Μάρα Δεσύπρη 

Make up Φρόνη Σταματιάδου Μαλλιά Μελίκα Μετόζη

Εξωτερικά, η Αθήνα είναι γεμάτη κίνηση – κόρνες αυτοκινήτων ακούγονται δυνατά σε ένα υπόβαθρο γενικών ήχων της πόλης. Αλλά μέσα στην γκαλερί, ένα ανακουφιστικό αντίθετο – απαλή μουσική με ήχους ωκεανού και χαλαρωτικές εικόνες νερού, με μεταφέρουν σε ένα άλλο επίπεδο αρμονίας, αυτό της ίδιας της φύσης, και μου θυμίζουν την καταγωγή μου.

Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία, το 2013, της φωτογραφικής έκθεσης «Sea Through» από την βραβευμένη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η Μαρίνα, που μεγάλωσε στην Αθήνα, τρέφει βαθύ θαυμασμό για την πατρίδα της και ιδιαιτέρως για τα πολλά ελληνικά νησιά που απεικονίζει εντυπωσιακά με εναέριες φωτογραφίσεις. Έχει στρέψει τον φακό της προς τις ακτές αλλά και κάτω από τις ήρεμες θάλασσες σε πάμπολλα μέρη, από τα νησιά Πολύαιγος και Σίφνος στην Ελλάδα μέχρι την Τανζανία στην Ανατολική Αφρική και την Άγκρα στην Ινδία, αλλά η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερή της αγάπη.

«Η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα στον κόσμο και κάθε μέρος είναι μοναδικό. Προσωπικά κατάγομαι από τις Κυκλάδες, την Σίφνο, που είναι η αγαπημένη μου. Τίποτα στον κόσμο δεν συγκρίνεται με τα νησιά μας. Έχω ταξιδέψει σε 117 χώρες και καμιά δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα», λέει η Μαρίνα, που ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία περισσότερα από 20 χρόνια.

Μια εικόνα του Ταζ Μαχάλ από ψηλά, στην Ινδία. Φωτογραφία της Μαρίνας Βερνίκου.
Μια εικόνα του Ταζ Μαχάλ από ψηλά, στην Ινδία. Φωτογραφία της Μαρίνας Βερνίκου.

Η αγάπη της για την θάλασσα πηγάζει από την οικογενειακή επιχείρηση, Vernicos Yachts, που της έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου από μικρή ηλικία.

«Έμαθα από τα φωτογραφικά μου ταξίδια, πόσο όμορφη είναι η γη πάνω στην οποία ζούμε. Κάθε χώρα είναι μοναδική, και κρύβει τις δικές της ομορφιές. Το ταξίδι είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας. Πρέπει να γεμίσουμε τις ζωές μας με ταξιδιωτικές περιπέτειες», λέει η Μαρίνα.

«Πολλά αναπάντεχα πράγματα μπορούν να συμβούν σε ένα ταξίδι και δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, ένα ταξίδι, πέρα από την εμπειρία, μας μεταμορφώνει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας».

Το πάθος της για την φωτογραφία ήρθε στο φως το 1994 με αρχικές ακαδημαϊκές σπουδές Επικοινωνιών και Φωτογραφίας στο Emerson College στην Βοστώνη. Συνέχισε τις σπουδές της στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard Extension School.

Από το 2001, έχει εκθέσει τις φωτογραφίες της σε διακεκριμένες γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο, και έχει συνεργαστεί σε φωτογραφικά πρότζεκτ με εταιρείες όπως η Mercedes, Perrier, Napapijri, Folli Follie και Sani Resort.
Έχει επίσης επιλεχθεί ως πρέσβειρα για την Hermès.

Έργα της μπορούν επίσης να βρεθούν σε ξενοδοχεία όπως το Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa σε Ελλάδα και Τουρκία.

Εκτός του Λονδίνου, Νέας Υόρκης και Μονακό, έργα της έχουν επίσης παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Ελλάδα, στο Λούβρο στο Παρίσι, καθώς και στο Μουσείο Τέχνης Hangaram στην Κορέα.

Η Μαρίνα κέρδισε το βραβείο Sandro Botticelli στο Palazzo Giucciardi Bongianna στην Φλωρεντία και πρώτο βραβείο από το National Geographic το 2009, για μια φωτογραφία της στην Ανταρκτική, ενός πιγκουίνου πάνω σε παγόβουνο.

Η Μαρίνα Βερνίκου είναι η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε στον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο στις 90oN.
Η Μαρίνα Βερνίκου είναι η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε στον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο στις 90oN.
Η φωτογραφία του πιγκουίνου πάνω σε παγόβουνο, από το δεύτερο βιβλίο της «Ανταρκτική» κέρδισε βραβείο στην κατηγορία Φύση, του National Geographic το 2009. Φωτογραφία της Μαρίνας Βερνίκου.
Η φωτογραφία του πιγκουίνου πάνω σε παγόβουνο, από το δεύτερο βιβλίο της «Ανταρκτική» κέρδισε βραβείο στην κατηγορία Φύση, του National Geographic το 2009. Φωτογραφία της Μαρίνας Βερνίκου.

«Για μια καλή φωτογραφία, είναι σημαντικό να έχεις τεχνική κατάρτιση και ευελιξία, αλλά το κυριότερο είναι η σύνθεση. Γνωρίζω πολλούς φωτογράφους που έχουν σπουδάσει φωτογραφία, ξέρουν τα πάντα για την φωτογραφία αλλά δεν βγάζουν όμορφες φωτογραφίες. Αντιθέτως, γνωρίζω αυτοδίδακτους φωτογράφους, που βγάζουν καταπληκτικές φωτογραφίες», λέει η Μαρίνα.

Σε κάποιες από τις εναέριες φωτογραφήσεις της προσπαθεί να συλλάβει την ομορφιά σε μεγαλύτερη κλίμακα, που μέχρι προσφάτως μπορούσε να παρατηρήσει μόνο από κοντά. Σε μερικές φωτογραφίες της το φυσικό τοπίο συνυπάρχει με τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Το φυσικό τοπίο είναι γαλήνιο, με φυσικά χρώματα και σκιές, παρ΄ όλα αυτά παρατηρούμε σε αυτό ένα αίσθημα σεβασμού και προσοχής, καθώς η Μαρίνα βρίσκει την σωστή ισορροπία για την έκθεση του αισθήματος ηρεμίας που αναζητά σε όλες τις φωτογραφίες της.

Σε κάποιες φωτογραφίες δίνει έμφαση στον ξεκάθαρο διαχωρισμό θάλασσας και γης.

Φωτογραφία από την παραλία Κυπαρίσσι στην Λακωνία.
Φωτογραφία από την παραλία Κυπαρίσσι στην Λακωνία.

«Διάλεξα αυτό το θέμα διότι από την παιδική μου ηλικία βρίσκομαι μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, νοητικά και σωματικά», λέει η Μαρίνα.

Τα θαλασσινά τοπία της έχουν μια αύρα ονείρου, είναι υπερβατικά, καθώς μεταφέρουν τον θεατή πέρα από τις ανθρώπινες αισθήσεις και βιώματα. Είναι φωτογραφίες που αναζητούν το εξαιρετικό, και ως αποτέλεσμα, υπερβαίνουν το συνηθισμένο.

Βγάζοντας μια φωτογραφία, «η Βερνίκου απομονώνει αυτήν την στιγμή του χρόνου, η οποία “παγώνει” αναλλοίωτη στην αιωνιότητα», λέει η Άννα Χατζηνάσιου, μια γνωστή Ελληνίδα ιστορικός τέχνης. «Στην φωτογραφία, υπάρχει ο πραγματικός χρόνος, ο οποίος τρέχει, αλλά αναπτύσσεται παράλληλα και ο φωτογραφικός χρόνος ο οποίος αιχμαλωτίζεται από τον καλλιτέχνη και θα παραμείνει πάντοτε ο ίδιος».

«Οι φωτογραφίες της δεν δίνουν την εντύπωση ότι σταματούν τον χρόνο. Αντίθετα, τον επιμηκύνουν ή γεννούν τον δικό τους χρόνο», προσθέτει.

Η Μαρίνα επίσης νιώθει αυτήν την υπερβατική, άχρονη ποιότητα της φωτογραφίας.

«Η φωτογραφία προσφέρει ευχαρίστηση, δράση, πληροφόρηση, αλλά επίσης περνάει μέσα από τον μαγικό κόσμο της τέχνης, με πολλά συναισθήματα. Η φωτογραφία μπορεί να σε ταξιδέψει, να σου θυμίσει όμορφες στιγμές, να σε εμπνεύσει», λέει η Μαρίνα.

Σε όμορφες τοποθεσίες, η Μαρίνα μοιράζεται τις φωτογραφίες της στο Instagram @mvernicos

«Παίρνω πολλά μηνύματα όταν ταξιδεύω από ανθρώπους που λένε: “Συνέχισε να ανεβάζεις περισσότερες φωτογραφίες, θέλουμε να ταξιδέψουμε μαζί σου», προσθέτει.

«Τυχεροί είναι αυτοί που μπορούν να ταξιδεύουν και να νιώθουν την δύναμη της τέχνης, είτε δημιουργώντας, είτε απολαμβάνοντάς την».

Το πνεύμα ανάπτυξης και εξερεύνησης της Μαρίνας δεν σταματά στην φωτογραφία. Είναι επίσης ιδρυτής και πρόεδρος του CREAID (www.creaid.com), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έναν σαφή φιλανθρωπικό σκοπό, που εξυπηρετείται μέσω δημιουργικότητας και τέχνης.

«Προέρχομαι από μια οικογένεια που είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα ευάλωτων ομάδων στην χώρα μας και θέλησα να συνεισφέρω κι εγώ», λέει η Μαρίνα.

«Η Κύπρια φίλη μου, Μύρνα Πάπιτση, ζήτησε πέντε χρόνια πριν από 250 διάσημους να φτιάξουν μια πασμίνα για φιλανθρωπικό σκοπό. Βρήκα την ιδέα πολύ πετυχημένη και της είπα ότι θα κάνω το ίδιο στην Ελλάδα. Από τότε έχουμε διεξάγει τρεις δημοπρασίες και ετοιμαζόμαστε για την τέταρτη».

Συλλέγοντας κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της, η καλλιτέχνις δημιούργησε την δική της συλλογή αξεσουάρ και ρουχισμού, με όνομα Marina Vernicos. Μέρος των εσόδων δωρίζονται στο CREAID.

«Αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησα μια νέα συλλογή ρούχων, μαγιό και αξεσουάρ με τις φωτογραφίες μου. Είναι μια συνεργασία με το FASHION LAB και ελπίζω να έχει καλό αποτέλεσμα», λέει η Μαρίνα.

Η Μαρίνα φορώντας το Black Aegean (πάνω μέρος και παντελόνι) από την νέα συλλογή της, Marina Vernicos, με φωτογραφίες της θάλασσας σε λευκό και μαύρο.
Η Μαρίνα φορώντας το Black Aegean (πάνω μέρος και παντελόνι) από την νέα συλλογή της, Marina Vernicos, με φωτογραφίες της θάλασσας σε λευκό και μαύρο.
Φωωτογραφικό άλμπουμ για το ξενοδοχείο SANI Resort στην Χαλκιδική.
Φωτογραφικό άλμπουμ για το ξενοδοχείο SANI Resort στην Χαλκιδική.
Μεταξωτό φουλάρι – Θαλάσσια σπηλιά στο νησί Πολύαιγος 1,40 x 1,40 εκ.
Μεταξωτό φουλάρι – Θαλάσσια σπηλιά στο νησί Πολύαιγος 1,40 x 1,40 εκ.
Πολύαιγος - Μονοκίνι
Πολύαιγος – Μονοκίνι

«Ξεκίνησα επίσης μια σειρά καλοκαιρινών ανδρικών κοσμημάτων, που μπορούν να φορέσουν και γυναίκες. Συνεχίζω με τα αξεσουάρ και παπούτσια που έκανα τα τρία τελευταία χρόνια και φυσικά, η φωτογραφία είναι το κύριο ενδιαφέρον μου. Ο εκδοτικός οίκος TeNeues εξέδωσε το φωτογραφικό μου άλμπουμ για το ξενοδοχείο SANI στην Χαλκιδική, και τώρα το άλμπουμ μου για την Μύκονο σε συνεργασία με τον δήμο Μυκόνου.»

Η Μαρίνα, μέσω της δουλειάς της και της καταπληκτικής απεικόνισης της πατρίδας της, πείθει τον θεατή να ταξιδέψει στο μέρος που φωτογραφίζει. Η νέα συλλογή της με αξεσουάρ και ρούχα είναι σίγουρα μια στυλάτη και ευχάριστη επιλογή για να κάνετε μέρος της καθημερινής σας ζωής τις όμορφες εμπειρίες και τα μαγευτικά ταξίδια της.

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ