Η τέχνη πίσω από την Ηaute Couture

Paris Fashion Week 2019

Spring Summer 2019 Haute Couture Outfit display with craftsmen at work

Τα αριστουργήματα της haute couture προκαλούν εκφράσεις θαυμασμού — ειδικά όταν αυτά εκτίθενται σε πλήρη δόξα, όπως έγινε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Αλλά τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τον σαγηνευτικό τίτλο «haute couture»;

Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως υψηλή ραπτική, ο όρος αναφέρεται γενικά σε ακριβά, φτιαγμένα κατά παραγγελία ενδύματα, σε αντίθεση προς τα μικρότερου κύρους prêt-à-porter (έτοιμα προς χρήση) ενδύματα.

Η «Haute Couture» έχει έναν αυστηρό ορισμό και η χρήση του όρου ελέγχεται από το Chambre Syndicale de la Haute Couture, μια κρατική επιτροπή της Γαλλίας.

Οι προϋποθέσεις της επιτροπής για την παραχώρηση άδειας σε οίκους μόδας να αποκαλούνται «haute couture» περιλαμβάνουν: ατελιέ με τουλάχιστον 25 εργαζόμενους, δημιουργία τουλάχιστον δύο συλλογών ανά έτος, και την χειροποίητη διαδικασία παραγωγής για όλα τα ενδύματα, που θα πρέπει να φτιάχνονται εξατομικευμένα για τον πελάτη.

Πρωτοπόροι του χώρου όπως οι CHANEL και Dior είναι προφανώς μέλη, με άλλες εταιρείες όπως οι Fendi ή Viktor & Rolf να έχουν γίνει μέλη πρόσφατα. Εδώ, δείχνοντας τις πιο καινούριες εικόνες από την εβδομάδα Paris Couture αυτής της σεζόν, θα εξετάσουμε οκτώ χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την βάση και το savoir-faire της haute couture.

Plissage

Το Maison Lognon είναι το ανώτερο ατελιέ για plissage, δηλαδή το πλισέ, δημιουργώντας με το χέρι χιλιάδες σχέδια— από πυραμιδοειδή μέχρι οριγκάμι και ακορντεόν — για τους κορυφαίους οίκους μόδας της Γαλλίας. Οι ενδυματοποιί φτιάχνουν ένα καλούπι από δύο συνδεδεμένα κομμάτια χαρτονιού, και βάζουν το ύφασμα μεταξύ τους. Το καλούπι μαζί με το ύφασμα θερμαίνονται στους 100°C για μία ώρα, μετά αφήνονται να επανέλθουν σε κανονική θερμοκρασία για μία μέρα περίπου, ώστε να σχηματιστεί το πλισέ σχέδιο.

Broderie

Τα κεντήματα ζωγραφίζουν λεπτομερή σχήματα πάνω στον «καμβά» ενός ενδύματος. Τα χέρια του δημιουργού τους, προσθέτουν επίσης και αστραφτερές πούλιες

ή μικροσκοπικές χάντρες, τοποθετημένα στην εντέλεια ώστε να σχηματίζουν εκθαμβωτικά άνθη ή περίπλοκα σχήματα. Το Maison Lesage είναι το ατελιέ πίσω από πολυάριθμα κεντήματα της haute couture. Αρχίζοντας το 1858, στα αρχεία του υπάρχουν οι μεγαλύτερες συλλογές κεντημάτων — περίπου 70.000 δείγματα. Η CHANEL, που είναι εξαιρετικά δραστήρια στην προστασία της παραδοσιακής γαλλικής ενδυματοποιίας, αγόρασε την Lesage το 2002.

Plumasserie

Οι περίτεχνες φτερωτές κομμώσεις της Μαρίας Αντουανέτας βοήθησαν στην δημιουργία έντονου ενδιαφέροντος της μόδας για την χρήση φτερών τον 18ο αιώνα. Οι Plumassiers, μετρ των φτερών, αναγνωρίζονταν επίσημα στην Γαλλία από τον 16ο αιώνα. Η Nelly Saunier είναι η πιο γνωστή εκ των τεσσάρων εναπομείναντων plumassiers του Παρισιού. Εμπνεόμενη από φυσικά και προγονικά μοτίβα, το έργο της συναγωνίζεται το πιο εντυπωσιακό φτέρωμα που μπορούμε να δούμε στα πολλά όμορφα και εξωτικά πουλιά του κόσμου.

Moulage

Γαλλικά για το draping, το moulage είναι ένα βήμα στην δημιουργική διαδικασία που βοηθά μία ενδυματοποιό να καταλάβει πως θα πέφτει το φόρεμα. Ένα φόρεμα μακέτα

φτιάχνεται από άσπρη μουσελίνα. Ο ενδυματοποιός μπορεί να κάνει προσαρμογές, για το πως το φόρεμα θα ταιριάξει και θα ρέει, έτσι ώστε όταν δημουργήσει το τελικό φόρεμα, να πέφτει τέλεια.
Πολλά φορέματα που έχουμε δει στις πασαρέλες, οφείλουν την θεατρική εμφάνισή τους σε αυτήν την τεχνική.

Broderie Or

Η Broderie Or είναι κεντήματα με μεταλλική κλωστή — συνήθως ασημένια, χρυσή ή χάλκινη. Με ρίζες στην Ασία, ξεκίνησε 2.000 χρόνια πριν, χρησιμοποιήθηκε ευρέως για άμφια στις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα, και αργότερα από τους αριστοκράτες και τους ευγενείς ανά την Ευρώπη. Σήμερα είναι ακόμα κάτι σπάνιο, που απαιτεί ταλέντο και εντατική εργασία. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο σε θρησκευτικά ή καλλιτεχνικά κεντήματα λόγω της δύσκολης τεχνικής της.

Perlage

Η τεχνική του perlage έχει τις ρίζες της στην Ινδία του 17ου αιώνα. Διαδόθηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, όπου είχε γίνει μια ενασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο των κυριών της υψηλής κοινωνίας. Είναι πλέον τώρα η προτιμώμενη μέθοδος των οίκων υψηλής ραπτικής. Ένας ειδικός περνάει τις χάντρες σε ένα νήμα, μετά τραβάει το νήμα μεταξύ των χαντρών κάνοντας μια βελονιά, χρησιμοποιώντας γάτζο. Η διαδικασία απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και είναι χρονοβόρα, αλλά παράγει πανέμορφα διακοσμημένα σχέδια πάνω στα φορέματα.

Trompe l’Oeil

Μια τεχνική από τις καλές τέχνες που έχει περάσει στη μόδα, η trompe l’oeil αναφέρεται στην δημιουργία οπτικής ψευδαίσθησης μέσω της προοπτικής. Αρχικά έγινε γνωστή στην μόδα από την Elsa Schiaparelli το 1927, και χρησιμοποιεί τα υλικά με έναν ιδιαίτερο και παιγνιώδη τρόπο. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η απάντηση του Fendi στο κίνημα κατά της γούνας. Δημιούργησε την ψευδαίσθηση γούνας βιζόν σε ένα φόρεμά του, με πυκνοραμμένες λωρίδες σιφόν και δίχτυ από πούλιες.

Ελληνικό κείμενο: Ευθύμης Ωραιόπουλος

 

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ